Blog

Basın İlan Kurumu’nun 10 Mayıs 2024 tarihli tebliğine hazırız

Resmi ilan yayınlayan internet siteleri için Basın İlan Kurumu 10 Mayıs 2024 tarihli yeni tebliğini yayınlandı. Tebliğ 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki biz buna hazır mıyız? Kesinlikle evet!

EsenHaber WordPress haber temamız ve modüllerimizi, Basın İlan Kurumu’nun yeni tebliğine uygun olacak şekilde, hızlıca aksiyon alarak güncelledik. Resmi ilan alan siteler için çok büyük önem arz eden teknik uyumluluğu eksiksiz bir şekilde ürünümüze entegre edip gerekli güncellemeleri yayınladık.

Yeni tebliğ ile bildirilen tüm teknik kurallara EsenHaber eksiksiz uymaktadır.

Basın İlan Kurumu’nun yeni tebliği ile internet sitelerin uyması gereken teknik kuralları özetleyecek olursak;

Tebliğde yer alan maddeleri özetlerken kendi açıklayıcı yorumlarımızı da ekliyoruz.

  • Sitenizin SSL/TSL sertifikaya sahip olması gerekiyor.
  • Kanunda suç teşkil eden hiçbir internet sitesine bağlantı verilmemesi gerekiyor
  • Haber/Köşe Yazısı/Foto/Video gibi üretilen içeriklerde sayfanın açıklama (description) ile anahtar kelime (tag) alanlarında içerikle ilgisi olmayan ifadelerin yer almaması gerekiyor.
  • Sayfaların kaynak kodlarına erişimin sağlanması gerekiyor. Özellikle sağ tık ile sayfanın görüntülenmesinin engellenmesi ile ilgili davranışların yapılmaması gerekiyor.
  • Özellikle Adsense otomatik reklam kullananların resmi ilanların listelendiği sayfada, künye sayfası ve ana sayfada otomatik geçiş reklamlarını kullanmamaları gerekiyor. Hatta mümkünse ve tavsiyemiz otomatik reklamların tamamen kapatılması ve geçiş reklamlarının iptal edilmesidir.
  • Ana sayfanın 301,302 vb yönlendirme içermemesi gerekiyor. Bunun dışında başka bir alan adına da yönlendirilmemeli.
  • Ziyaretçiler, kendi tercihleri dışında yanıltıcı bir şekilde başka bir siteye yönlendirilmemeli. Ziyaretçilerin kendi tercihleri ile farklı bir siteye yönlendirilmeleri durumunda ise, siteden ayrılmadan önce geçiş sayfasıyla bilgilendirilmeleri zorunludur.
  • Sayfalarda birden çok sürümün veya adresin olması durumunda, esas (canonical) adresin belirtilmesi gerekmektedir.
  • DDOS saldırıları gibi ani trafik artışlarında veya yüksek hızlı istek gönderimlerinde, gerçek olmayan kullanıcıların bloke edilmesini sağlayacak olan çevrimiçi test (CAPTCHA) kullanılması
    gerekmektedir.
  • Sitenize giren ziyaretçileri ölçümleyen BİK Analitik ölçüm takip kodunu head etiketleri arasında diğer analiz kodlarının öncesine yerleştirilmesi gerekmektedir. Google analytcs, Yandex Metrica gibi başka analiz kodları mutlaka BİK Analitik kodunun hemen sonrasına eklenmelidir. EsenHaber temamız en doğru konuma eklemeniz için ayar alanı sunar.
  • Ölçüm takip kodunda herhangi bir değişiklik veya kısaltma yapılamaz.
  • BİK Analitik ölçüm takip kodu, hiçbir sayfada birden fazla yer alamaz.
  • Özellikle bu tebliğde yer alan Madde 5’in 4. numaralı açıklaması çok önemli. BİK analiz kodunun gerektiği gibi çalışmamasından tamamen siz sorumlusunuz. Bu nedenle sitede başka JavaScript çakışması olmamasına, BİK’in ilettiği IP adreslerin güvenlik duvarlarında güvenli listeye alınmasına, BİK kodunun size iletilenle doğru ve sayfalarınızda doğru konumda eklenmesine azami dikkat edilmelidir.
  • İçerik standartlarında yeni birkaç meta etiketi ve bilgiler bu tebliğle gelmiştir. Özellikle içerik türünüze göre articleSection isimli meta etiketinin doğru content türünü göstermesi BİK otomatik sistemleri tarama yaparken çok önemli.
  • Daha önceleri içerik kapsayıcıları <div> için eklenmesi istenen property=“articleBody” özniteliğinin yanı sıra ilan detay sayfası için  property=”ilanBody” eklenmesi gerekli.
  • Bir diğer en önemli maddeleri ise Mahreç Standartları‘dır. Burada yer alan bilgileri BİK otomatik sisteminin hangi haberi hangi fikir işçisi veya yazar yazmış tespiti için gereklidir. Bunun için articleAuthor meta etiketi doğru şekilde eklenmesi gereklidir. articleAuthor meta etiketi bir haberin kaynağını BİK otonom sistemlerine tanıtmak amacıyla kullanılmaktadır. EsenHaber temamız sorunsuz şekilde tüm haber/köşe yazısı/foto/video vb içeriklerinizde fikir işçisi ad soyadı, yazar ad soyadı veya HABER MERKEZİ, AA,İHA,DHA, BÜLTEN gibi mahreç kaynak işaretlemeleri yapmanız için ayar sunar.
  • Diğer önemli ve teknik olarak uyulması gereken madde ise künye sayfası standartlarıdır. EsenHaber temamız EsenKünye isimli eklenti ile BİK’in istediği tüm künye standartlarını karşılar. Künye de zorunlu alanlar ön tanımlı olarak eklemeniz için hazırdır. Eklediğiniz bilgiler BİK’in istediği div ID’leri ile sorunsuz şekilde sayfa kaynağında görüntülenir. Böylece BİK otonom sistemleri künye bilgilerini sorunsuz tarar ve aktarır.

Ziyaretçi trafiğinin ölçümü ve manipülasyon MADDE 9 çok önemli uyarılar içeriyor. İşte o maddeler;

  • (1) Ziyaretçi trafik bilgileri hesabında 1 saniye ve altı olanlar dikkate alınmaz
  • (2) BİK Analitik ölçüm takip kodunun çalıştırılması amacıyla hiçbir otomatik program veya düzenek
    kullanılamaz.
  • (3) BİK Analitik ölçüm takip kodu url dizini ile tetiklenemez.
  • (4) BİK Analitik ölçüm takip kodu, gerçek olmayan kullanıcılar dışında anomali oluşturacak şekilde
    çalıştırılamaz.
  • (5) Otomatize edilmiş, belli periyotlarla kendini tekrarlayan, öngörülebilir ziyaretçi trafikleri tespit
    edilmesi halinde bu veriler tekrar değerlendirilir.
  • (6) Ziyaretçi trafikleri; gerçek bir kullanıcının sergileyemeyeceği hız, etkileşim, tekrar ziyaret
    oranları veya yüksek sayfa görüntülemeleri içeren davranışlar ihtiva edemez.
  • (7) Ziyaretçi trafik bilgilerinde manipülasyon yapıldığına ilişkin kanaat oluşması durumunda, bu
    bilgiler Kurum tarafından tekrar değerlendirilerek sonuca bağlanır.
  • (8) Bu maddede belirtilen veya benzeri hususlara dair menfi tespitlerde bulunulması halinde,
    Yönetmeliğin 63’üncü maddesine göre işlem ittihazında bulunulur.

Görüldüğü üzere BİK analitik ölçüm kodunu yanıltmaya yönelik girişimler ciddi şekilde ceza alınmasına ve yaptırımlara neden olabileceği görülüyor. Bu şekilde trafik ve sayfa görüntüleme sağlamaya çalışılmasını kesinlikle önermiyoruz. Sağlıklı bir altyapı, iyi ve doğru ayarlanmış SEO ayarları, Google entegrasyonları ve sosyal medyanın aktif kullanımı zaten iyi, kalıcı ve sağlıklı trafik elde etmenizi sağlayacaktır.

EsenHaber WordPress haber temamız sade bir haber temasından çok öte, haber ekosistemi için gerekli tüm modülleri ve özellikleri içerisinde barındıran bir haber yazılımıdır.

Yukarıda yazan ve tebliğde yer alan Basın İlan Kurumu’nun teknik gereksinimlerini eksiksiz karşılayan EsenHaber temamız ile basın ve gazetecilik faaliyetlerinizi kolaylaştırmayı ve sizlere her daim yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Size aşağıdaki konularda yardımcı olabiliriz:

  • Eğer kurum ile entegrasyon konusunda sorunlar yaşıyorsanız,
  • Başka bir yazılımdan WordPress’e ve EsenHaber temamıza taşınmak ve tüm süreci yönetmemizi istiyorsanız
  • BİK sistemi otomatik olarak ilanlarınızı tarayamıyorsa ve haberleriniz sistemlerine düşmüyorsa,
  • Eksiksiz çözüm istiyorsanız, Sunucu/Hosting, EsenHaber teması, ajans modülleri, resmi ilan modülü, SEO ve güvenlik ayarları vb, sürekli ve hızlı destek istiyorsanız,

bize ulaşabilirsiniz.

Mevcut müşterilerimiz bugün yayınlanan 15/05/2024 güncelleme ile yukarıda yer alan tüm maddelerin entegre edildiği versiyonlara güncelleyebilirler.

Destekleyen versiyonlar şu şekildedir.

EsenHaber 2.0.0 versiyonu

EsenBİK eklentisi 1.0.6 versiyonu

EsenKünye eklentisi 1.2 versiyonu

Güncellemeler ile daha detaylı bilgiye EsenHaber güncelleme sayfasından erişebilirsiniz.

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir